Verberg menu  
Verberg menu  

Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
0318 – 615 997

Adres

Orthodontiepraktijk Ede
Veldhuizerweg 1
6712 DD Ede

 Contact: 0318 – 615 997

Maak een afspraak


Bij spoedgevallen:

Wij zijn buiten openingstijden uitsluitend voor spoedgevallen bereikbaar via de tandartsenpost:

Telefoon: 0318 -611 888 Voor een bezoek aan de tandartsenpost wordt een vergoeding gevraagd.


Openingstijden

Maandag 08.30 - 17.00
Dinsdag 08.30 - 19.30
Woensdag 08.30 - 17.00
Donderdag 08.30 - 17.00
Vrijdag 08.30 - 17.00

Telefonisch alleen bereikbaar voor pijnklachten 06 51266113. 

Van 12:15 uur tot 13:00 uur lunchen wij en kunt u de voicemail inspreken.

Op maandag- t/m vrijdagochtend om 8 uur is het mogelijk om met een klacht die niet kan wachten, zonder afspraak geholpen te worden. Er worden dan geen controles gedaan , dus de klacht wordt alleen verholpen.


Openbaar vervoer

Onze praktijk ligt aan de rand van het centrum van Ede en er zijn mogelijkheden om uw auto vrij te parkeren.

De lijnbussen 5 richting Kernhem en 4 richting Veldhuizen gaan vanaf het station Ede-Wageningen tot dicht bij onze praktijk, halte Proosdijerveldweg. Het station Ede-Centrum is ongeveer 15 minuten lopen tot aan de praktijk.

Verschillende soorten beugels

Er bestaan heel veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Er zijn binnen en buitenbeugels en bij de binnenbeugels wordt er weer een onderscheid gemaakt in uitneembare en vastzittende beugels.

De expansiebeugel

Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak breder te maken. Bij een smalle bovenkaak die niet goed past op de onderkaak wordt deze weleens gebruikt. In het kunsthars, op het gehemelte, zit een schroef die aangedraaid kan worden, waardoor de bovenkaak breder gemaakt wordt.

Het plaatje

Plaatje Plaatje
expansiebeugel Plaatje

Dit plaatje, meestal in de bovenkaak, kan een enkele tand verplaatsen, meestal in het wisselgebit. Ook gebruiken we ’n soortgelijk plaatje als retentiebeugel die ’s nachts gedragen moet worden om de stand van de tanden te behouden.

De activator

Twin block
activator activator

Deze is gemaakt van kunsthars waar op sommige plaatsen metalen draden bevestigd zijn. We noemen de aktivator ook weleens “ blokbeugel “ of “ dubbele” beugel. De aktivator is niet bedoeld om de tanden te verplaatsen. Het belangrijkste dat de aktivator doet is de onderkaak stimuleren om door te groeien. Vaak is eerst een behandeling met een aktivator nodig waarna met een vaste beugel de tanden en de kiezen goed passend op elkaar worden gezet. Eigenlijk bestaat een aktivator uit een uitneembare boven en onderbeugel die met elkaar verbonden zijn. Als de aktivator gemaakt wordt kun je kiezen uit verschillende kleurtjes. Het schoonhouden van de aktivator kan het beste met de tandenborstel en tandpasta gedaan worden.

Brackets of Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Met een vaste beugel worden de tanden verplaatst. Een vaste beugel kun je niet zelf uit de mond halen. De vaste beugel wordt vaak slotjesbeugel of blokjesbeugel genoemd. Officieel worden ze “brackets” genoemd. Deze brackets worden op de tanden en kiezen gelijmd met speciaal daarvoor bestemde lijm. Op de grote kiezen komt een speciale bracket of een metalen bandje. Deze brackets en banden samen, zijn een houvast voor de draad of boog die in de brackets gelegd wordt. Deze draad of boog verplaatst dus de tanden en wordt vastgezet met elastiekjes en soms met een ijzerdraadje. Er wordt dus niets aangedraaid of vastgeschroefd.

Er bestaat ook een mogelijkheid om onzichtbare brackets/slotjes te plaatsen. Deze brackets noemen we Ceramische of Saffieren brackets. Deze brackets zijn wel iets duurder dan de traditionele metalen brackets/slotjes.

Linguale techniek onzichtbare beugel

Linguaal

Linguaal

Volwassenen hebben soms esthetische bezwaren dat de beugel zichtbaar is en daarom kunnen we de brackets/slotjes aan de binnenkant van de tanden en de kiezen plaatsen. Deze techniek noemen we linguale techniek, wordt meer tijd gereserveerd voor controlebehandelingen, meer technische kosten en is daarom duurder. Het schoonhouden van het gebit vereist iets meer tijd en aandacht. Er is namelijk geen zicht op de brackets/slotjes en tandvlees.

INVISALIGN onzichtbare beugel

invisalign onzichtbare beugel

INVISALIGN onzichtbare beugel

Invisalign corrigeert je gebit met behulp van een aantal onzichtbare uitneembare hoesjes. Deze zijn speciaal op maat gemaakt. Elke twee weken dienen de hoesjes te worden vervangen. Op deze wijze schuiven je tanden heel geleidelijk naar de gewenste stand. De invisaligners dienen 24 uur per dag gedragen te worden. Soms is het nodig om kleine, wittte vullingen op de tanden te maken voor extra houvast.

Jasper Jumper

Een ”Jasper Jumper” wordt vast in de mond geplaatst om de boven en de onderkaak goed op elkaar te zetten. Er wordt een veer geplaatst van de grote kies in de bovenkaak naar de boog in de onderkaak. Om precies te zijn, tussen de 1e kleine kies en de hoektand.Deze veer zorgt er voor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd.

 

 

 

Sutuur-expansie apparaat

Sutuur-expansie apparaatEen sutuurexpansie beugel verbreedt de bovenkaak. Deze beugel wordt vastgezet in de bovenkaak. Over het gehemelte loopt dan een metalen constructie met een schroef die aangedraaid kan worden. Deze schroef moet op instructie van de orthodontist 1 of 2 x per week aangedraaid worden, dit noemen we activeren. Hier wordt een soort inbus-sleuteltje bijgeleverd. De controles hiervoor kunnen variëren.

 

 

Spalken of retainer

Retentieperiode Retentieperiode
Spalk of retainer Spalk of retainer

Meestal worden, tegen het eind van de actieve behandeling, spalken achter de boven en de ondertanden geplakt. Dit zijn dunne gevlochten draadjedie met een klein druppeltje lijm op elke tand geplakt worden. In de bovenkaak ,van hoektand naar hoektand, maar ook weleens op de vier voortanden. In de boven en onderkaak worden de spalken geplakt van hoektand naar hoektand. Deze spalken geven de tanden de steun die ze nodig hebben om in de rechte positie te blijven staan.

Als een spalk los zit moet er direct een afspraak gemaakt worden om het weer vast te zetten. Als de spalk te lang los zit kunnen de tanden zich verplaatsen en de spalk kan dat niet weer recht maken. Ook als je denkt dat er een verandering optreedt in de stand van je tanden moet je even een afspraak maken om dit na te laten kijken. De bedoeling is dat deze spalken lang blijven zitten en steun geven. Eigenlijk worden deze spalken er meestal niet uitgehaald. Indien de tandarts het nodig vindt om de spalk tijdelijk te verwijderen (b.v. als er een gaatje gevuld moet worden) dan kan dat. Even bellen en een afspraak maken.

 

 

 

In de boven en onderkaak worden de spalken geplakt van hoektand naar hoektand. Deze